Langs de oevers van de Yangtze

Langs de oevers van de Yangtze

Jullie volgen het vast ook: de serie Langs de oevers van de Yangtze. Ik heb aan mijn leerlingen aangeraden de serie te volgen, omdat ik vind dat het een mooi overzicht geeft over de Chinese samenleving tegenwoordig. Ruben Terlou (de fotograaf die gevolgd wordt) belicht deze samenleving van alle kanten. Rijke Chinezen, arme Chinezen, jonge Chinezen en oude Chinezen; hij interviewt ze allemaal. Zondag is de laatste aflevering te zien: "Snelweg naar Tibet".

Op deze website zijn de afleveringen terug te zien en er staan allemaal extra verhalen en foto's. Ook de achtergrondinformatie van de makers is hier te lezen. 

De aflevering over de Mao-cultus vond ik mooi. Het is inderdaad vreemd dat zo’n leider die zo veel ellende gebracht heeft, toch nog zo populair is. Zijn portret is nog steeds op veel plekken zichtbaar, zoals op het belangrijkste plein in China: het Tian’anmen plein.

De aflevering over de Drieklovendam vond ik ook interessant. Ook hier probeert Ruben Terlou voor- en tegenstanders te vinden. Vooral bij de tegenstanders voel je dat ze niet durven te zeggen wat ze echt vinden. Ik was eigenlijk heel verbaasd dat de oude mevrouw op het laatst een protestlied durft laten horen. Dit wijst erop dat zij, in tegenstelling tot de andere geïnterviewden, het gevoel heeft dat ze niets meer te verliezen heeft. 

Deze serie wordt ook op DVD uitgebracht. Je kunt hem kopen via deze link. Ik heb hem alvast besteld. 

Luisteroefening over schoool

Luisteroefening over schoool

Yueming verhuist