De Keizerin

De Keizerin van Jung Chang (oorspronkelijke titel: The Empress Dowager CixiJung Chang - De Keizerin) laat de lezer meekijken in het leven in de Verboden Stad tijdens de Qing-dynastie (1644-1911). Het vertelt over het leven van Cixi en de relatie tussen China en het Westen in die tijd. Jung Chang heeft veel bronnen geraadpleegd bij het schrijven van dit boek, zowel bronnen uit China als bronnen uit andere landen. Hiermee probeert ze een aantal negatieve verhalen over Cixi te ontkrachten. Het is absoluut geen droog verhaal. Het is zelfs zo leuk dat ik stukken van het boek voorlees aan iedereen die op dat moment in de buurt is. Op pagina 127 staat bijvoorbeeld het beeld van Chinezen over missionaire weeshuizen beschreven:

Het was voor een Chinees onbegrijpelijk dat een vreemde jongens en meisjes mocht opnemen zonder toestemming van de familie of bloedverwanten, die ze zelfs niet eens mochten opzoeken en al helemaal niet mochten meenemen. Dit gebruik was aanleiding tot de meest duistere vermoedens. Het wemelde van de geruchten dat de missionarissen kinderen ontvoerden en hun ogen en hart gebruikten om medicijnen te maken, of ze gebruikten voor fotografie - toen nog een mysterieus fenomeen.

Ik vind dit boek echt een aanrader voor leerlingen die geïnteresseerd zijn in Cixi, het leven aan het Chinese hof of in de verhoudingen tussen de Qing en het Westen.

Mondelingen: hoe doe je dat?

Theater in de klas