Cursus docenten Chinees: computerles

Cursus docenten Chinees: computerles

Computerles
Computerles

Ik ben nu 9 dagen in Taiwan. Ik heb de docenten van onze groep leren kennen, Taibei bekeken en  naar Tainan gereisd. Vanaf woensdag hebben we onze eerste lessen gevolgd. Één van die lessen was een computerles. Of eigenlijk waren het er twee.

De eerste ochtend was er een korte overview van nuttige programma's, websites en apps en de tweede ochtend ging de docent dieper in op hoe die programma's werken.

We kregen les van Lien Yujen, een docent ICT die ook regelmatig in het buitenland les geeft. Het was de eerste keer dat een Chinees mij dingen leerde op ICT gebied. Dit vond ik fijn, omdat hij natuurlijk alleen maar programma's aanbeveelt die geen problemen hebben met het invoeren van karakters. Bovendien heeft hij zelf een Mac, dus heeft hij het niet alleen over Windows-programma's.

Zijn manier van lesgeven sprak me heel erg aan. Hij liep met zijn Ipad door de klas, vertelde en liet tegelijk allerlei dingen zien via de beamer. Een Smartboard of iets dergelijks was totaal overbodig: hij projecteerde gewoon op een witte muur.

Hij vertelde iets over zichzelf en vroeg hoe wij normaal lesgeven. Uiteraard was het schrijven van karakters één van de eerste dingen die genoemd werden. Lien laoshi liep naar een docent toe en vroeg: "Kun jij 打噴嚏 schrijven in karakters"? Hij had ondertussen een app geopend waardoor het scherm zwart werd. De docent kon met haar vinger alleen de eerste twee karakters schrijven, die meteen op de muur verschenen. Lien laoshi liet een andere docent het derde karakter aanvullen, met een andere kleur. De docenten die op het bord schreven hoefden niet op te staan, het ging heel snel en iedereen kon meekijken. Toen dacht ik: "Dat wil ik ook!"

Tijdens de rest van de les en in de les erna hebben we geleerd hoe we dit moeten doen. Als je Airserver op je computer installeert, kun je het beeld van je Ipad via de computer naar de beamer sturen. Met de app Baiboard kun je dan het zwarte beeld tevoorschijn toveren waar je op kunt tekenen.

In de volgende blogpost zal ik jullie nog over een erg leuke app vertellen!

Cursus docenten Chinees: spreekvaardigheid met Sock Puppets

Cursus docenten Chinees: Taiwan