Hoe maak ik een luistertoets?

Hoe maak ik een luistertoets?

listening-ear-kleiner.jpg

Voor Chinees zijn er bijna geen luistertoetsen voorhanden. Sterker nog, er is nagenoeg geen geschikt luistermateriaal te vinden op het juiste niveau. Wat doe je dan? Dan maak je het toch lekker zelf? In de blogpost van 28 november 2017 heb ik al beschreven waar je op moet letten bij het maken van luisterfragmenten en vragen voor een luistertoets. In deze blogpost ga ik in op de vraag: hoe zet ik die luistertoets in elkaar?

Hoe verzamel ik fragmenten?

De fragmenten die ik in mijn luistertoetsen gebruik, heb ik zelf geschreven en zelf laten inspreken. Dit kan heel eenvoudig met een mobiele telefoon. Zorg wel dat het fragment wordt opgenomen in een volledig stille omgeving. Achtergrondruis kan wel worden weggewerkt achteraf, maar dit geeft een minder mooi resultaat. De sprekers moeten goed in de telefoon spreken en zorgen dat ze niet te snel spreken. Het fragment kan gewoon in één keer worden ingesproken, knippen kan achteraf.

Hoe maak ik er een luistertoets van?

Er zijn allerlei programma’s te vinden waarmee je video’s kunt maken. Ik gebruik iMovie (een gratis Apple-programma), maar er zijn ook andere programma’s die goed werken. Dit zijn eigenlijk allemaal programma’s waar je even mee moet spelen om te zien wat de mogelijkheden zijn.

iMovie-kleiner.png

Als je fragmenten voor de luistertoets verzameld hebt, zet ze dan eerst in een aparte map en nummer ze, zodat ze in de juiste volgorde staan. Vervolgens moet je bedenken wat de leerling te zien en te horen moet krijgen. Je kunt in beeld laten verschijnen bij welke opgave je bent; dit kun je ook inspreken, zodat het bij elke opgave gezegd wordt. Een combinatie kan uiteraard ook.

Als je ervoor kiest het nummer van de opgave in beeld te laten verschijnen, heb je twee lijnen nodig: een audiolijn en een videolijn. Maak eerst de videolijn met de juiste tekst erin en plak de audiolijn eronder. Zorg ervoor dat ze even lang zijn (dat ze op hetzelfde moment beginnen en op hetzelfde moment eindigen). Dan heb je alle luisterfragmenten al op de juiste plek staan.

In deze afbeelding is de audiolijn groen en de videolijn paars. Dit fragment duurt 59 seconden en in beeld verschijnt: Opgave 3.

In deze afbeelding is de audiolijn groen en de videolijn paars. Dit fragment duurt 59 seconden en in beeld verschijnt: Opgave 3.

Als je in de audio ook wil laten horen “Luister nu naar opgave 3” moet je een apart audiobestand inspreken met deze instructies. Deze moet je vervolgens losknippen en aan het eind tussen de andere audiobestanden inplakken.

Als je alle luisterfragmenten in de juiste volgorde hebt gezet, moet je deze gaan kopieëren en knippen. We willen namelijk eerst het gehele luisterfragment laten horen en daarna stukjes laten horen per vraag. Je kopieëert dan het hele fragment (zowel de videolijn als de audiolijn) en plakt die erachter. In het nieuwe stuk knip je op de plek waar de vraag moet komen. Op die plek zet je een stuk videolijn met het nummer van de vraag, zonder audiolijn (dit is de stilte waarin de vraag beantwoord moet worden). Reken per vraag 20 seconden antwoordtijd. Je kunt een signaal toevoegen om te laten horen dat de antwoordtijd afgelopen is. Dan begint het volgende stukje met de volgende vraag.

Aan het begin van elk fragment is het fijn om de leerlingen de vragen alvast te laten lezen. Ook hier kun je dus een videolijn toevoegen waarin te lezen is: “Lees nu de vragen bij fragment 1”. Dit kan ook samen met een gesproken instructie. Die moet je dan weer apart inspreken en aan het begin van het videofragment toevoegen. Ongeveer 5 seconden per vraag is genoeg voorbereidingstijd.

Tips

  • Het maken van een luistertoets kost erg veel tijd. Begin er dus lang van tevoren mee.

  • Voor de personen die de luisterfragmenten inspreken kost het niet veel tijd. Vraag wel of ze het fragment kunnen opnemen in een volledig stille ruimte. Als je een dialoog wil laten inspreken, vraag dan of beide sprekers even hard en even dicht bij de microfoon spreken. Het is heel lastig om in een gesprek het volume steeds aan te passen. Het is voor de luisteraar het duidelijkst als een dialoog gevoerd wordt tussen een mannen- en een vrouwenstem.

  • Het volume kun je in iMovie aanpassen. Selecteer het geluidsfragment en ga met je muis naar het streepje dat horizontaal erdoorheen loopt. Dit kun je naar boven en naar beneden slepen om het geluid harder of zachter te maken (zie afbeelding). Probeer elk geluidsfragment ongeveer even hard te zetten. Het is het makkelijkst om eerst alle volumes goed te hebben en dan pas de fragmenten verder te bewerken.

Screenshot 2020-01-26 at 12.16.04.png
  • Je kunt fragmenten ook versnellen of vertragen. Dat kun je doen door het geluidsfragment te selecteren en rechtsboven de snelheid aan te passen. De stemmen worden vervormd als je de snelheid te veel aanpast. In dat geval is het beter om het opnieuw te laten inspreken.

Screenshot 2020-01-26 at 12.16.43.png
  • Ook kun je ruis weghalen. In iMovie zit dat op dezelfde plek als waar je de snelheid aanpast: rechtsboven. Wanneer je “Reduce background noise” aanvinkt, is de meeste ruis verdwenen. Eventueel moet je hierna het volume nog een keer aanpassen.

Screenshot 2020-01-26 at 12.17.36.png

Dat waren mijn tips! Heel veel succes met het maken van luistertoetsen!

Korte spelletjes

Korte spelletjes

Marsmannetje tekenen

Marsmannetje tekenen