Korte spelletjes

Korte spelletjes

dice-1509741828tXY.jpg

Mijn lessen sluit ik het liefst af met een spel. Dat is leuk voor de leerlingen en ideaal om die laatste 5 tot 10 minuten op te vullen. Een paar spelletjes zijn makkelijk en snel te organiseren, voor elke doelgroep. Ik zal ze hier omschrijven. Probeer ze een keer uit!

Karakter raden

Dit spel kun je in een groep spelen, maar kan ook met een enkele leerling gespeeld worden. Één persoon begint met het schrijven van een willekeurig karakter. De rest raadt zo snel mogelijk welk karakter dit is. Wie het goed raadt, mag daarna een karakter gaan schrijven.

Bij deze oefening wordt vooral een beroep gedaan op het vermogen een karakter te herkennen. Je kunt als docent ook meteen zien of ze de juiste streepjesvolgorde gebruiken.

Tip: laat degene die het karakter raadt, het karakter afmaken.

Aantal streepjes

Bij dit spel vraag je de leerlingen in hun schrift een karakter op te schrijven met 1 streepje. Dat is niet zo moeilijk. Daarna moeten ze een karakter opschrijven met 2 streepjes en met 3 streepjes. Meestal beginnen ze met 一二三, dat is nog steeds niet moeilijk. Vanaf 4 streepjes begint het moeilijk te worden. Bij leerlingen die nog niet zo veel karakters kennen, moet je waarschijnlijk bij 7 of 8 streepjes al stoppen. Bij gevorderden kun je doorgaan tot de 10.

Je kunt het iets makkelijker maken door ze het boek te laten gebruiken. Je kunt het ze ook als huiswerk opgeven: we hebben nu een karakter met 8 streepjes geschreven. Zoek thuis naar een karakter met 9 en met 10 streepjes.

Deze oefening is best moeilijk, omdat je eigenlijk nooit zo naar karakters kijkt. Ook ik ben tijdens de oefening enthousiast mee aan het tellen om te kijken of ik een karakter met dat aantal streepjes kan vinden.

Karakterbingo

Een spel waar iets meer tijd voor nodig is (je hebt zeker een kwartier nodig), is karakterbingo. Geef een afgebakende groep woorden, bijvoorbeeld de woorden uit 1 les. Laat iedereen een eigen bingokaart maken van 3x3 vakjes, met in elk vakje een karakter of een woord. Jij roept willekeurig woorden om die ze moeten doorstrepen en na een tijd is het dan… bingo!

Bingokaart-groot.jpg

Dit is een leuk spel om nieuwe woorden mee te oefenen: ze moeten de karakters kunnen schrijven op hun bingokaart en moeten ook kunnen verstaan welke woorden je omroept. Er zit ook een duidelijk competitie-element in. Als je dat nog wil vergroten, kun je er ook een klein prijsje aan verbinden.

Luistervaardigheid in het Chinees

Hoe maak ik een luistertoets?

Hoe maak ik een luistertoets?